Üye : ogalicanMerhaba.
Hepimiz mfyz v0.6'yı aylar boyu kullandık. Tahmin ediyorum ki birçok yerine özendik, kendimizde yapmak istedik. Ama o kadar bilgi sahibi değildik. V0.6'yı kullanmak yerine bu scriptteki istenilen yerleri öğrenerek herkesin kendi stiliyle geliştirmeler yapması şüphesiz daha yararlı bir iş olacaktır mfyz.
İsteklerim,
1. Gizli frame tekniği( bunu gerçekten çok istiyorum sayesinde v0.6 ajax krallığı olmuştu..)
2. Şekilli yukarıya çıkmak #top( yukarı butonuna basınca olan eylem )
3. İpucu betiği ( Projelerde vardı fakat Script olarak hiçbiryerde bulamıyorum.. )
4. Bildiğiniz gibi mfyz v0.$ serisi hep müthiş tasarımlarla karşımıza geldi. Bu tasarımların görünüşünü ie gibi aptal tarayıcılarda düzgün göstermek heralde çok zor bir iş.. Css hacks ile ilgili mfyz'den özel ipuçları...
Bu konularda dökümanlar görmeyi gerçekten çok istiyorum, umarım kısa zamanda anlatma imkanı bulabilirsin.
Sevgiler Fatih abi..
Üye : ogalicanv0.6'da javascript klasöründe ipucu.js var ama nasıl kullanacağımı çözemedim.
js'yi sayfaya ekledikten sonra:
mesela mfyz yazınca mehmet fatih yıldız diye bilgilendirme balonu çıkıyor. bu kelimeleri nereden ekleyeceğiz.
Üye : ogalicanKelimeler mysql'den ekleniyormuş. Kendim soruyorum kendim cevaplıyorum.![]()
( mesaj değiştir özelliği aktif olsa bu kadar çok yazmak zorunda kalmazdım ama.. )
Üye : mfyzNe güzel. Açılması gereken konuları kendiliğinden açıyorsunuz sevdim bu özelliğinizi![]()
1) iframe mantığı evet güzel bir mantık ama ajax değil. ve oldukça ilkel, hatalarla dolup taşabilecek bir mantık. Artık ajax var, hem daha kolay hem de daha kısa kodlarla yapılabiliyor..
2) ipucu için kendi yazdığım javascript betiğini kullanıyordum ve çok ilkel çalışıyordu. Tabiki anahtar kelimeleri veritabanında tutuyorum, hala öyle. Yani bir kelimeye yönetim panelinden zırt diye bir açıklama ekleyebiliyorsunuz.
3) Aynı şekilde yukarı efektif çıkma olayı da kendi yazdığım bir script idi.
1+2+3) Şimdi ise bu işlerin hepsini yapan mootools eklentileri var. Yani mootools paket olarak tüm işlerimi oldukça pratik bir şekilde yapmaya başladı. v0.6'da da bas bas bağırıp durdum son dönemlerde mootools diye. Nedeni bu aslında.
v0.7'de mootools'un Türkçe döküman eksiğini kapatmayı düşünüyorum. Öncelikle dökümantasyonu çevireceğim. Ardından da kütüphanelerin uygulanışı üzerine Türkçe NASIL (howto) belgeleri yazacağım.
Bunlar içersinde bahsettiğin 2 konu başta geliyor. Ajax ve ipucu kütüphanesi herkesin ana gereksinimi sanırım.
Şu anda eski dökümanları yeniden düzenleyerek ekliyorum. Bittiğinde (şubat ayı ortası gibi) yeni dökümanlar yazmaya başlayacağım.
İsteklerinizi burada belirtmeye devam edin, ona göre öncelikli yazarım onları...
Üye : mfyzYok, hepsi çok yetenekli zaten. Yani alışkanlık meselesi..
Eğer onunla başladıysan öyle devam etmeni hatta onda uzmanlaşıp Türkçe kaynak eksiğini kapatma görevini yapmanı önerir/isterim![]()
Üye : grknHmmm , olabilir tabi neden olmasınHatta bak uzunca süredir bloguma yazacak içerik bulamayan benin aklına soktun bir başlangıç belgesi yazalım ehehe
MFYZ acaba şu üst menünün bir tanesinin PSD sini paylaşırmısın değiştiremedim.
Üye : mfyzv0.6'nınkiler mi?
şimdi aynı klasöre v0.6-psd.zip olarak koydum.
Header, footer ve bölüm başlıkları var.
Çok teşekkür ederim senin yaptığını kimse yapmazdı Allah razı olsun çok teşekkürler
Üye : grknhttp://www.gurkanoluc.com/scriptaculousa-giris Script.aculo.us için şöyle bir giriş yazısı yazdım efenimSınavlardan kurtulunca tez zamanda AJAX, Drag'n Drop gibi konularda da makaleler geliyor. İstersen mfyz dökümanlar kısmında da yayınlayabilirim
![]()
Üye : HAYRU28mfyz kusura bakmada psd dosyaları hakkında bir sorum olacak bunu düzenledik diyelim sitedeki parça parça dosya şeklinde kaydetmeyi nasıl yapacaz.yani headeri bütün değilde parça parça nasıl kaydetecez.
her parçayı ayrımı ele alacağız yoksa.kısa bir yöntemin varmı.
sadece v06 psdlerde değil diğer psd dosyalarındada aynı sıkıntıyı çekiyorum.teşk.
Üye : mfyzhm. o psd'ler zaten (slice) parçalı durumda. save for web panelini açarsan çoğu psd'nin parçalı oldugunu göreceksin. zaten export seçenekleri de dosya ile beraber geliyor.
Eğer parça yoksao imajlar tek parça yerleştirilmiştir sitede...
"resim/" klasörüne bir bakmanı tavsiye ederim. Hangi resmin kaç parça olduğu zaten iyi bir dizin yapısıyla ayırt edilmiş durumda
Üye : HAYRU28mfyz slice lar 1 adet bütün olarak görünüyor.sanırım kendim yeniden parçalara böleceğim.kullandığım ps ;cs3 ve os;win. platformu.
Üye : superseloSorunu anladığım kadarıyla cevap vereyim;
İmaj dosyalarını istediğin gibi parçalamak ve parça parça kaydetmek için slice tool u kullanacaksın. Parçaları ayarladıktan sonra "Save for Web & Devices" i seçip -istersen gerekli ayarları yapıp- parça parça kaydedebilirsin. Sadece imaj dosyalarını yada o oluşturduğun ve parçaladığın imajın bütününü html dosyası olarak kaydedebilirsin. Bunun için save bastıktan sonra açılan kayıt penceresinde "Kayıt türü" nden istediğini seçmen yeterli.
Üye : HAYRU28evet süperselo haklısın.o şekil yapılacakmış.peki bu headerdaki ara textfieldini psddemi oturtacağız yoksa html yazımında kendimizmi yerleştireceğiz.kusura bakmayın psi hiç web design için kullanmadım.araştırma yaptım biraz slice kullanımını öğrendim.hakkaten web için iyi tasarım için ps şart;)
Üye : superseloAslında o kadarda şart değil. Real Draw Pro4 de kullanabilirsin![]()
Üye : superseloİmajı textfield'e oturtma işlemi html ve css ile alakalı.
İp ucu betiğini ben de merakla bekliyorum. Kendi blogumda uygulamalar yapcağım da ...![]()
Üye : Bleachkesinlikle forumun nasıl bu hale geldiğini önceki versiyonda anlatacağını sölediğini hatırlıyorum gibi bi çamur ataraktan,öğrenmek istiyoruz. Tabii mümkün olduğunca bunları döküman hale getirmeni isterim mehmet.
Arkadaşlar görüyorum ki fatihi sözünden çıkarıp yardımlarınıza koşturmuşsunuz. Şahsen birazcık kızdım. Öncelikle fatih balıktansa balık tutmayı göstermeyi seven birisidir. Keşke v0.6 konusunda uğraşlarınızı kendiniz verseydiniz.
Hepinizin v0.6 sevdiğiniz kadar bizde seviyoruz tabikide ama bu konuda sadece v0.6'da sabit kesin ve belirli noktaları sormanız biraz keyfimi bozdu. Oturup uğraşmanız vakit geçirip öğrenmeniz için cok büyük bir oyuncak var elinizde ama onuda sorarak öğrenmeye çalışıyorsunuz. Tabi tercih gene sizin.. Ama emin olun kurduğunuz dakika herşeyden sıkılıp kenara attığınız dakika olacak bu konuda hiç bir bilgi edinmemiş olacaksınız..
Kısaca oturup vakit harcayıp, mantıksal sorular sormanızı öneririm..
En üstteki istekler konusunda fatih her şekilde iframe sistemnin çok bodozloma =o)) bir sistemde kabul etse katılmıyorum. Zira ajax ile file upload yapılamaktadır. Bunun için iframe yöntemi oldukça başarılı bir teknik. Zaten iframe tekniği ilk bu yönde kullanılmıştı..
V6 da gördüğünüz her türlü efektifliği hareketliliği fazlasıyla Mootools ile yapabilirsiniz. Bu konuda yardım gerekirse gene buranın javascript bölümüne konu açıp yardım alabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Üye : BleachSayın GYOP,
Herseyden once mfyz istekleri bu sekilde vermiyor zaten benim bildigim kadarı ile ve bu konu baslıgında sadece bir arkadasımız ust kısmın (psd) sini istemis belki tamamen bilgisi olmayan birisidir. Bunu da normal karsılamak gerekir. Diger arkadaslar ilgili oldukları konunun ya betigini yada anlatılmasını istemisler. Mfyz de 0.6 da;
0.7 ye gectikten sonra zamanla 0.6 da kullandıklarını dokuman haline getirecegini soylemiştir.
Simdi senin gibi derse mfyz:
"mootoolsda var arkadaslar hepsi yapın takıldıgınız yer olursa sorun"
bırak balık tutturmayı ufak bi balıgı okyanusta kaybettirmeye benzer. Ben her zaman konusmadan once iyi okunmasından yada dinlenilmesinden yanayım.
Soylemim tartısma baslatmak icin degildir. Oyle anlasıldıysa simdiden ozur dilerim.
Ancak gecenin bir vakti buraya gelip yazdıgım yazıya cevap varmı yenilik varmı diye bakmaya geldiğimde seninki gibi bir cevapla karsılasmak insanı hic de hoş hallere sokmuyor.
Saygılar
=o))
Bir konuda bilgisi olmayan kaç kişiyle tanıştım, arkadaşlıklar kurdum. Yaklaşık 5 sene önce birbirimizin problemlerine yardımcı olmak için tanıştığım biriside mfyzdir. Ki bu forumda dahasıda var.. Ha ama eminim senden fazla bilmiyorum. Sen bu işte usta olmuş birine benziyorsun. Lakin sana o kadar çok katılıyorum ki çok okuyup anlamak konusunda.. Sana öneride bulunmuyucam. Ama şunu söylemek istiyorum. Düşünceler kişilere hastır. Kabul etmek, etmemek, alınmak ikinci kişilere aittir. Seni cümlelerimin hangisi rahatsız etti yada cümlelerimi nasil anladın üstünde durmuyucam.
Mootools konusunda söylenecek çok şey varken sana tek kelime sunmuyorum. Uslubun cevap verilemeyecek derecede ve cümlelerim saptırılmış..
Sana zahmet olmazsa benim mesajlarımı okumadan geçersen sevinirim. Tartışma boyutuna geçmemesi için bu konu üzerinde daha fazla durmuyucam.
Kolay gelsin.
Üye : mfyzKonu kitleme özelliği lazım foruma şimdi farkettim![]()
Mehmet Fatih arkadaşımız ufku açık, yenilikçi ve çalışkan biridir. Bunun yanında bencil olmaması da alkışlanacak özelliklerindendir. Ancak onu yoracak mesajlardan da kaçınmak gereklidir![]()
Selamlar.
v 0.6 'yı çalıştıramadım.
oturum hatası veriyor? yardım edebilecek?