Orta seviye PHP, orta seviye CSS ve AJAX bilen biri olarak alışveriş sitesi projesi yapmaya karar verdim. Bununla ilgili kaynak arayışı içerisindeyim. Maksadım PHP bilgimi ileri düzeye taşımak olduğundan hazırlayacağım e-ticaret sistemini aynen sevgili Mehmet kardeşim gibi açıklayarak kodlarını paylaşmak niyetindeyim. Bana ne gibi kaynaklar ve kitaplar tavsiye edersiniz?
Bu konuda kitap tavsiye etmem. Su an bir kitabin hazirlanmasi suresinde teknolojiler degisiyor. Muhtemelen alacaginiz kitap eski bilgi iceriyor olacaktir.
Bir alisveris sitesi icin icerik yonetimi isin hammaliyet kismi, bir acidan da eglenceli kismi. Cunku geriye kalan, isin parasal kisminin yonetimi oluyor ve entegrasyonu cok ugrastirmasa da isin tehlikeli (yani guvenligini saglamak zorunda olmanizdan dolayi) ve hassas kismi.
Geriye kalan icerik yonetimini yani urun kategorileri, kataloglari, urun listeleme arama vs gibi seyleri bir framework yardimiyla hatta o frameworkler ustune kurulmus olan e-commerce kutuphaneleri ile daha kolay yapabilirsiniz.
Ben verdiginiz frameworkler icinde codeigniter ile oynama sansim oldu. Smarty ile cok yuzeyler bir deneyimim var. Cake ile de cok derin bir maceram yok. Dolayisiyla size onerebilecegim framework codeigniter olabilir. Temelde hepsi benzer seyleri kolaylastirdigi icin aralarindan birini secerken cok derin arastirmalar yapmanizi tavsiye etmem. Guclu buldugunuz ve size keyif veren hanigisi ise onu deneyip uzerinde calisabilirsiniz.
En cok tecrubem zend ile oldu ve onermiyorum. Daha guclu olabilir ama kurumsal kodlara her zaman uzak durma egilimim olmustur. Onun icin zend yerine cake, codeigniter ikilisinden birini onerebilirim.
Öncelikle kıymetli vaktinizi ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Öncelikle bir konuda net karara varmamı sağladınız ki o da ; Code Igniter
Code Igniter ile ilgili olarak AJAX uyumu noktasında sıkıntılar olduğunu forumlarda okudum. Ne kadar doğrudur bilemiyorum. Kitap olarak sevgili Mehmet Şamlı'nın Uzmanlar için PHP isimli kitabını içerik olarak faydalı olacağını inandığım için aldım. İçinde VPOS 3D Secure örnek kodları bulunuyor. Güvenli olup olmadığında kararsızım.
Bununla birlikte Garanti Güvenli Ortak Ödeme Sayfası şeklinde bir çözümle karşılaştım. Ödeme ekranını direkt bankadan açıp müşteri kart bilgileri direkt olarak banka sistemine girişi şeklinde sistem çalışıyor. Fakat şu anda sepetle ilgili ücret tutarını bu sayfaya nasıl gönderiyoruz ve ödeme yapıldıktan sonra geri sisteme nasıl giriyoruz ve ödeme sonucunun olumlu ya da olumsuz alındığını araştırmaktayım ve açıkçası faydalı bir kaynağa henüz ulaşamadım.
Alfa Yayınlarının 2004 basımı Uzmanlar İçin PHP 5 ve MySQL isminde çeviri bir kitabı elimde bulunmakta fakat orada da e-ticaret güvenliğine dair öneriler olmasına rağmen somut çözümlerle karşılaşmadım. Bu bilgiler doğrultusunda;
1- Code Igniter için e-commerce kütüphanelerinden kastınız http://codeigniter.com/user_guide/libraries/cart.html adresindeki bilgilerden ibaret sanırım. Bunun dışında bir kaynak biliyorsanız, paylaşabilir misiniz?
2- Sanal Pos kodları mı yoksa ortak ödeme noktasını mı tercih ederdiniz? Ve varsa (ücretli de olabilir) güvenli Sanal Pos kodu alabileceğim bir yer, öneride bulunabilir misiniz?